Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie  
architekt Maciej Olczak | dom dekonstruktywistyczny
 tel.  502-182-114  |  692-435-031  | poczta@olczak.info


 



















nowoczesny dom jednorodzinny / pow. piaseczyński
energooszczędny dom dla 4 osobowej rodziny z możliwością rozbudowy i nadbudowy / salon otwarty przez dwie kondygnacje z maksymalnym dostępnym przeszkleniem bez podziałów / 3 sypialnie na piętrze z możliwością wykorzystania antresoli nad każdą z nich / nad garażem przewidziana możliwość nadbudowy / instalacja solarna, wymiennik ciepła, możliwość rekuperacji / pełna ciepła ściana od północy z małymi oknami / przeszklenia i główna połać dachu na południe

rozbudowa w wersji opartej na drewnianych kratownicach z elewacją z blachy powlekanej oraz drewnianą żaluzją wykonaną z deske

wnętrze pomieszczenia biurowego z wykorzystaniem konstrukcji ścian do stworzenie bułek i regałów, na podłodze polerowany beton


dobudowa pomieszczenia w wersji opartej na drewnianych kratownicach

wnętrze pomieszczenia biurowego z wykorzystaniem drewnianej konstrukcji do wykonania półek na dokumenty


Za sprawą olbrzymiego przeszklenia w salonie skierowanego na najbardziej odległy narożnik działki zaciera się granica między domem i ogrodem. Spędzając czas w salonie czujemy się jakbyśmy siedzieli pod brzozami, które udało się ocalić podczas budowy, od których oddziela nas tafla szkła bez żadnych podziałów.

Ogólnodostępną dzienną część domu składającej się z jednoprzestrzennego salonu jadalni i kuchni oddzielono od pozostałych pomieszczeń potężną ścian z nieregularnymi wnękami  Za tą ścianą zlokalizowano jednobiegowe schody prowadzące na piętro budynku. Po jednej stronie salonu mamy pełne dwie kondygnacje z możliwością zaglądania do salonu z pietra domu, a po drugiej stronie sufit opada nam ostro i przy ścianie zewnętrznej mamy wysokość jednej kondygnacji. W ten sposób uzyskano kompromis - salon zaskakuje swoją przestrzenią, wysokością i nietypowymi proporcjami ale nie przytłacza i nie tworzy 
nadprogramowej podwójnej kubatury którą trzeba ogrzewać.


Działka na której zlokalizowano budynek ma formę nietypowego trapezu z najdłuższą północną granicą i drogą do niej przylegającą. Jej kształt odstraszał nabywców, a dla mnie posiadał od pierwszego momentu potężny potencjał i możliwość świetnego zagospodarowania z wykorzystaniem jej oczywistych atutów. Budynek zaprojektowany został równolegle do drogi z wjazdem i wejściem na działkę i do budynku oraz wygodnym utwardzonym dziedzińcem od północy. 
Dzięki temu uzyskano trzy niezależne trójkątne części działki stanowiące odrębne odseparowane "ogrodowe wnętrza" oraz frontowy dziedziniec. 

Łazienka na piętrze domu została zaprojektowana jako zestawienie  3  kontrastujących  ze sobą materiałów tnącą przestrzeń niewielkiego pomieszczenia: granitowych płytek, zółtej mozajki  i wąskich luster.

Duże przeszklenie od strony ogrodu to kompromis pomiędzy ekonomią budowania niewielkiego domu i przestrzennymi szaleństwami: tafla szkła jest olbrzymia, ale okazuje się że ma co do centymetra
maksymalną długość i wysokość jaką można uzyskać stosując standardowy profil okienny. To też jedna z tajemnic na temat okien - nietypowe wymiary wcale nie wpływają na cenę okien,
znaczenie ma ich sumaryczna powierzchnia a nie to czy są to standardowe typowe wymiary.

rozbudowa z elewacją pokrytą blachą na rąbek stojący w kolorze grafitowym

Dzięki takiemu ukształtowaniu dachu za jednym zamachem uzyskano wiele pożądanych efektów.Po pierwsze powstała olbrzymia połać dachu z południową ekspozycją, która pochłania energię słoneczną, na niej umieszczono również solary. Obniżono optycznie dom od strony ogrodu. Uzyskano wnętrze salonu o bardzo przyjemnych proporcjach i zmiennej wysokości. 

prosta niewielka łazienka / granitowe płaszczyzny poprzecinane żółtą mozaiką stanowiącą mocny kontrast dla dużych kamiennych płaszczyzn / armatura i wyposażenie o prostych, kanciastych formach / płytki granitowe układane "w cegiełkę"

publikacja w miesięcznikui "Murator"  2012

pomieszczenie biurowe przylegające do domu

Posadzka tarasu i frontowego dziedzińca stanowi za to kompozycję zwykłych betonowych płyt i drobnej granitowej kostki zarastającej mchem z wdzierającym się w ten układ nieregularnymifragmentami trawnika.

trzy dolne stopnie zaprojektowano jako zawieszone w przestrzeni potężne dębowe blaty zachęcające aby na nich przysiąść

Balustrady oddzielające korytarz na poddaszu od wysokiego salonu  na parterze 
to natomiast perforowana stalowa blacha ocynkowana z zawiniętą krawędzią stanowiącą poręcz.


Po stronie północnej budynek posiada dwie pełne kondygnacje oraz poddasze - połać dachu po tej stronie jest krótka ale kończy się wysoko, powodując że dom z tej strony odbieramy jako bardzo wysoki.

Od północy czyli od frontu dom ma zupełnie inny charakter: posiada wysoką i nieprzyjazną elewację o pełnych dwóch kondygnacjach, z podcieniem osłaniającym wejście do budynku, małymi
oknami agresywnie horyzontalnie tnącymi ścianę i utwardzonym betonowo - granitowym dziedzińcem.


Południowa część: (największa i z najdłuższą przekątną do narożnika działki) od tej strony budynek robi wrażenie parterowego i przytulnego, z nisko opadającym dachem i elewacją z wielkim przeszkleniem łączącym salon z ogrodem.

projekt rozbudowy domu o pomieszczenie biurowe z osobnym wejściem w technologi szkieletowej drewnianej

Potężna kuchenna wyspa skupiająca życie rodzinne to znów surowy beton na tle sterylnej kuchennej zabudowy połyskującej bielą, stalą i szkłem.

Koncepcja zakładała oplecenie prostej tradycyjnej bryły domu o dwuspadowym dachu wstęgą, która wznosi się ku północy umożliwiając wejście pod wstęgę i opada ku południu. Od południa połać dachu jest dłuższa i opada do poziomu parteru - w tej części zlokalizowano salon otwarty przez całą wysokość budynku. Po stronie północnej budynek posiada dwie pełne
kondygnacje oraz poddasze - połać dachu po tej stronie jest krótka ale kończy się wysoko, powodując że dom z tej strony odbieramy jako bardzo wysoki.
Prosty niewielki gabinet z oszczędną wersją okna narożnego.

łazienka zaskakuje zestawieniem surowych materiałów: ceglana ściana sąsiaduje z betonową wyspą, na której umieszczono wielką przeskalowaną umywalkę. 

Lustro dochodzące do okna nie tylko powiększa optycznie wąskie pomieszczenie ale również wpuszcza mnóstwo światła do wnętrza.

Sypialnia z wyeksponowanym rysunkiem głównych elementów więźby dachowej

Koncepcja zakładała oplecenie prostej tradycyjnej bryły domu o dwuspadowym dachu wstęgą, która wznosi się ku północy umożliwiając wejście pod wstęgę i opada ku południu. Od południa połać dachu jest dłuższa i opada do poziomu parteru - w tej części zlokalizowano salon otwarty przez całą wysokość budynku.

rozbudowa domu o pomieszczenie biurowe oparte na ramach wykończonych blachą na rąbek stojący

wyspa kuchenna z surowego betonu

Jedna ze ścian salonu pocięta jest przypadkowymi wydawać by się mogło oknami o różnych kształtach i proporcjach, ale gdy jesteśmy w salonie i obserwujemy grę przesuwającego się światła, które przez nie wpada aż do zachodu słońca, okazuje się że układ okien to nie tylko estetyczna zabawa podczas kompozycji elewacji, ale również przemyślany układ, który powoduje, że słońce penetruje wnętrze całego domu i oświetla konkretne przestrzenie.

Skośne sklepienie salonu to surowa płyta OSB zawieszona i jakby oderwana od białego wykończonego sufitu stanowiącego tło dla żywego rysunku drewna pociętych płyt. Podłoga we wszystkich pomieszczeniach parteru do gładka jednolita szara żywica epoksydowa ułatwiająca funkcjonowanie i utrzymanie domu, który jest cały czas otwarty na ogród 
i po którym bez ograniczeń wędrują dzieci i psy nie tylko gospodarzy ale również sąsiadów.  


Elewacje budynku potraktowano jako kompozycję składającą się z  elemetów budowlanych; okien, rur spustowych, parapetów, itd

projekt biblioteki: zaproponowaliśmy bardzo proste do wykonania oraz tanie w realizacji rozwiązanie a jednocześnie stanowiące niepowtarzalną i oryginalną formę. Zastosowane zostały gotowe meble szwedzkiej marki.

Łazienka na piętrze to kolejna niespodzianka, tym razem nie ma surowych materiałów, ale odważne pocięcie ścian obłożonych granitowymi płytkami układanymi "w cegiełką" jaskrawymi pasami drobnej żółtej mozaiki. 

publikacja w miesięcznikui "Murator"  2012

publikacja w miesięcznikui "Murator"  2012

publikacja w miesięcznikui "Murator"  2012

publikacja w poradniku "Nowy dach"

rzut parteru

rzut poddasza

Posadzka tarasu i frontowego dziedzińca stanowi za to kompozycję zwykłych betonowych płyt i drobnej granitowej kostki zarastającej mchem z wdzierającym się w ten układ nieregularnymi fragmentami trawnika.

łazienka dziecinna

Przy wykończeniu wnętrz budynku staraliśmy się tam gdzie to możliwe nie ukrywać surowych materiałów budowlanych eksponując ich walory.  Dzięki temu zaskakują kontrastowe zestawienia i naturalne właściwości od wysokiego połysku żywicy przez różnorodność faktury płyty OSB po chropowatość surowej cegły. Nie mniej od estetyki zaskakuje skosztorysowanie takiego wykończenia wnętrz.

 

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie
 
tel.:
502 182 114 / tel.: 692 435 031 / poczta@olczak.info

statystyka     

Copyright © 2009  www.olczak.info