Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie
 
Informacja o zasadach przetwarzania danych osobowych (kliknij aby zapoznać się z treścią informacji)
architekt Maciej Olczak | dom z widokiem na dolinę Wisły
 tel.  502-182-114  |  692-435-031  | poczta@olczak.info
zobacz nasze      
najnowsze            projekty na  >>>
 


 

















odwiedź nasz profil na Instagramie żeby zobaczyć nad czym aktualnie pracujemy i jak to robimy, kliknij poniżej >>>




Projekt tradycyjnej rezydencji koło Kazimierza Dolnego

Tym razem projektujemy dom w nietuzinkowej lokalizacji. Na wzgórzu z genialnym widokiem na Małopolski Przełom Wisły, zamek w Janowcu, na krawędzi skarpy naturalnie opadającej ku dolinie Wisły. Na obszarze stanowiącym korytarz ekologicznego rangi europejskiej. W miejscu z największą ilością dni słonecznych w Polsce. W regionie z bogatą wielowiekową historią, kulturą, charakterystyczną architekturą.  Mając na uwadze tak unikalne położenie staram się dołożyć wszelkich starań aby zaproponować niepowtarzalne rozwiązania projektowe. Inwestor zresztą tego oczekuje, tzn że zaproponuję dojrzałą architekturę, która nie będzie drogą na skróty. Zabraliśmy się więc za rzetelną  pracę nad projektem z wykorzystaniem doświadczeń w projektowaniu rezydencji, inspiracjami czerpanymi z wielu odwiedzonych miejsc wypełnionych tego typu uzdrowiskową i wypoczynkową europejską zabudową. Z uwzględnieniem tego jak do takich zadań projektowych podchodzi się obecnie w Szwajcarii, Austrii, Bawarii, Italii. Z przeniesieniem tych doświadczeń na realia polskie, regionalne, z kontekstem ulokowania nad Wisłą na Płaskowyżu  Nałęczowskim. 

Rezydencja ma być wtopiona w przyrodę, nienachalna, nie oderwana od kontekstu. Nie ma to być manifest architektoniczny, czy wyzywająca nowobogacka posiadłość, tylko skromna, rzetelna architektura, która nie popsuje krajobrazu tylko wpisze się swą sylwetą w jego rytm i tradycję. Chciałem żeby w koncepcji tego domu można było odnaleźć wątki stylu zakopiańskiego, których sporo w klasycznych willach Kazimierza, Nałęczowa i okolic. Do tego trochę europejskich klasycznych klimatów uzdrowiskowych i tylko  nutkę nowoczesności w postaci dużych przeszkleń masywnych przeskalowanych prostych ścian oporowych z  kamienia wapiennego. Celem tego projektu jest więc stworzenie budynku, który będzie ponadczasowy, wtopiony w kontekst miejsca, który nie będzie kontrowersyjny i wyzywający, czyli zaprojektowanie formy i treści tradycyjnej i zachowawczej. Przy tym wszystkim jednak takiej aby można było odczytać, że powstał w XXI w z zastosowaniem aktualnych zaawansowanych rozwiązań technicznych, energooszczędnych.

Po wielu korektach, zmianach, przesunięciach doszliśmy do wersji finalnej, którą można zobaczyć poniżej. Ostatecznie dom to połączenie szkła i drewna. Konstrukcja budynku planowana jest z bala litego cedrowego. Teraz czas na uzgodnienia z konserwatorem przyrody i zabytków.

Jest to projekt indywidualny, nie powielamy go i nie udostępniamy rzutów. Możemy zaprojektować podobny dopasowany do oczekiwań i potrzeb. W tym celu kontakt: poczta@olczak.info 

Poniższe wizualizacje i projekt  chronione są prawami autorskimi i nie mogą być kopiowane i powielane bez zgody autora


Wizualizacja tradycyjnej rezydencji - widok od strony skarpy wiślanej. Po prawej wielkie przeszklenie ściany salonu otwartego pod dach. Po prawej zadaszenie tarasu w stylu zakopiańskim. Dużo masywnych, przeskalowanych ścian z kamienia wapiennego.  Rozłożyste przenikające się dachy na różnych poziomach pokryte łupkiem kamiennym.


Widok w zimowej stylizacji - najnowsza wersja projektu, duże przeszklenia, salon otwarty przez dwie kondygnacje, w części centralnej przeszklona klatka schodowa. Po prawej płytki basen i tężnia.


Elewacja frontowa tradycyjnej willi, którą projektujemy. Po prawej wiata garażowa utrzymana w stylistyce domu. Osłonięta ścianami z ciosanego kamienia wapiennego. Na środku elewacji wejście do domu podkreślone masywnym portalem murowanym z kamienia. Wysublimowane zestawienie kolorystyczne materiałów: jasny szary tynk szlachetny, okładzina drewniana w kolorze brązowym przełamanym szarością. Do tego grafitowy dach kryty łupkiem kamiennym.

Widok domu wraz z ogrodzeniem składającym się z zielonych paneli, murowanych słupków i drewnianych przęseł.

Widok projektowanej rezydencji w rustykalnej w z narożnika frontowego. Budynek składa się z przenikających się ze sobą tradycyjnych brył zestawionych w nowoczesny sposób. Szczyty wypełnione drewnem. Na tynkowanych jasnych elewacjach w kolorze bieli przełamanej szarością usytuowano okna w formie delikatnych wykuszy w drewnianej ramie. Wejście podkreślone wykończeniem z kamienia wapiennego murowanego z naturalnych nieregularnych bloków.

Widok projektowanej rezydencji - najnowsza wersja, konstrukcja z bala litego drewnianego. Duże przeszklenia. Na pierwszym planie po prawej teżnia i płytki basen przezaczony do realizacji jako drugi etap inwestycji.

Widok całości założenia od strony skarpy wiślanej. Po lewej platforma widokowa - lekki drewniany taras i jego proste zadaszenie osadzone na kamiennych masywnych przyporach. Po prawej rezydencja - w tej wersji w stylistyce rustykalnej: czerwona dachówka ceramiczna, brązowe drewno, kremowy tynk i kamień wapienny. Po środku szklarnia na warzywa stanowiąca część zagospodarowania działki. Rytm zabudowy po lewej stronie działki tworzącej swego rodzaju pierzeję został podkreślony drewnianymi ramami stanowiącymi przedłużenie formy szklarni.

Elewacja od strony Wisły - duże przeszklenia zapewniające widok na dolinę i zamek w Janowcu. Grafitowa stolarka okienna, jasne drewno ścian z bala litego. Kamienne cokoły, basen i tężnia przewidziane jako drugi etap.

Inny z pomysłów na front rezydencji koło Kazimierza Dolnego nad Wisłą. Tutaj masywny kamienny portyk, lekko pochylony - w nim wejście do domu. Wysoki cokół stanowi przedłużenie kamiennego portyku. Po lewej wiata garażowa z ażurową ścianą w formie ogrodu wertykalnego  - elewacji pokrytej pnączami.

Widok bocznej elewacji rezydencji z bala litego po prawej oraz wiaty garażowej po prawej. Ściany wiaty zaprojektowano jako przeplatające się fragmenty ścian z bala oraz w formie ogrodu wertykalnego.

Elewacja od strony ogrodu - w tym wydaniu rezydencja w jasnej kolorystyce, klasycznym wykończeniu: płyty kamienne, drewniane koronkowe wykończenie szczytów, jasny tynk, bielone drewno. Wszystko to powoduje, że w takim wydaniu mniej jest rustykalnego klimatu, a bardziej można odczytać nawiązanie to stylistyki klasycznej, trochę prowansalskiej, lekko toskańskiej.

Najnowsza wersja projektu - widok od frontu. Po lewej wiaa garażowa, nad nią pomieszczenie z przeszkloną fasadą. W głębi główna bryła domu - w tej wersji ściany z bala litego cedrowego.

Widok rezydencji  w jaśniejszej kolorystyce - kamienne ściany z bloków wapiennych naturalnych, nieregularnych stanowią masywne fragmenty elewacji. Do tego drewniane szczyty z bielonych desek i ażurowych rzeźbionych koronkowych dekoracji. 

Widok od frontu - na pierwszym planie lekka, nowoczesna wiata garażowa z poddaszem.

Jedna z propozycji elewacji frontowych - dwa szczyty w klasycznym drewnianym wykończeniu - centralna część domu z kamiennym portalem wejściowym. Prawej wiata garażowa w rustykalnej stylistyce posadowiona na pasywnych kamiennych wapiennych ścianach oporowych.

Front rezydencji - w tym wydaniu elewacje składają się ze szkła i drewna. Drewno to bale lite cedrowe, a szkło to witryny w systemie ślusarki aluminiowej.

Widok projektowanej rustykalnej tradycyjnej klasycznej rezydencji od strony ogrodu. W tej wersji główny akcent to rzeźbione balustrady oddzielające rozłożyste tarasy od skarpy oraz oczka wodnego (płytkiego basenu dekoracyjnego). Kremowe elewacje jako połączenie wapiennej ściany licowej ze szlachetnym drobnym tynkiem. Szczyty pod dachami wykończone ciepłym brązowym drewnem z dużą ilością dekoracyjnych drewnianych belek, słupków, jętek i innych elementów więźby dachowej.

Widok projektowanej rezydencji razem z pełnym ogordzeniem składającym się z fragmentów w formie ogrodu wertykalnego oraz przęseł drewnianych i kamiennych filarów.

Jeszcze jedna wizualizacja - widok rezydencji od strony skarpy - w tym wydaniu mamy stylistykę i kolorystykę prowansalską, toskańską, lekko oliwkowy odcień drewnianych elementów, bielone drewno, wysublimowane jasne zestawienie szlachetnych kolorów.

Widok willi od strony ogrodu. Zestawienie kolorystyczne i materiałowe typowe dla architektury okolic Kazimiera Dolnego: czerwona naturalna dachówka ceramiczna, naturalne drewno w ciepłym brązowym kolorze i oczywiście kamień wapienny - duże bloki kamienia ciosanego jako materiału na warstwę licową ścian rezydencji oraz mury oporowe.

Jeszcze jedna propozycja wykończenie projektowanej willi koło Kazimierza Dolnego. Tym razem tchnienie nowoczesności w postaci szklanych balustrad, dzięki temu w mniejszym stopniu ograniczamy widok na zamek w Janowcu i Przełom Wisły.

Elewacja frontowa do projektu indywidualnego klasycznej, tradycyjnej, rustykalnej rezydencji w powiecie puławskim w Małopolskim Przełomie Wisły.
Na dachach połączenie dachówki ceramicznej czerwonej domu głównego z grafitowym łupkiem kamiennym wiaty garażowej i szczytów z kalenicami prostopadłymi do bryły głównej rezydencji.

Wizualizacja do projektu indywidualnego rezydencji na lubelszczyźnie (choć w jej części historycznie przypisanej do Małopolski). Staramy się stworzyć architekturę, która od zawsze stanowi tu mieszankę różnorodnych stylizacji  - w naszym wydaniu jest to miks klasycznej willi uzdrowiskowej z nutkami stylu zakopiańskiego w wykończeniu charakterystycznym dla tego regionu - z dużą ilością kamienia wapiennego wykorzystanego na masywne przypory.

Front projektowanej przez nas willi. Ma to być ponadczasowa architektura, nie ma stanowić manifestu i wystrzałowej rzucającej się w oczy wypowiedzi. Ma być mocno zatopiona w kontekście miejsca, regionu, przyrody, otoczenia, tradycji regionu. Miejmy nadzieję że moje wieloletnie doświadczenie w projektowaniu wysublimowanych rezydencji i domów pomoże i uda się stworzyć coś co przetrwa próbę czasu, chwilowe mody i skromnie wpisze się na trwale w krajobraz tego miejsca.

Elewacja frontowa - klasyka z europejskimi nawiązaniami i inspiracjami: jasna kolorystyka lekko prowansalska, bielone drewno, oliwkowa stolarka okienna, klasyczna ceramiczna ceglasta dachówka. Jasny kamień wapienny w dużych ilościach.

W tym widoku czytelne są wpływy stylu zakopiańskiego na formę budynku. Zabudowa frontowego dziedzińca zamyka się w kształt litery "L". Po lewej widoczna jadalnia, parterowa, pod niższym dachem z naczółkiem. Po prawej wiata garażowa również w tradycyjnym rustykalnym wykończeniu. 

Widok domu od strony ogrodu. Po prawej przeszklona ściana salonu z widokiem na zamek w Janowcu i na dolinę Wisły. Po lewej pod dachem w stylu zakopiańskim kameralny zadaszony taras przy sypialni nieco wyniesiony powyżej opadającego w formie skarpy terenu, osłonięty balustradą.

Elewacja od strony ogrodu - na środku zadaszony taras przylegający do galerii wewnątrz domu łączącej salon z częścią dzienną. Po prawej przeszklenie salonu nakrytego dwuspadowym dachem. Tradycyjna rustykalna stolarka okienna z dużą ilością szprosów. Po lewej dach w stylu zakopiańskim a pod nim kameralny, przytulny taras, osłonięty od strony sąsiada masywną ścianą z kamienia wapiennego. Na dachu połączenie grafitowego łupka kamiennego z blachą tytan-cynk układaną na rąbek.

w tej wersji połączenie tradycji (zdobione szczyty z drewnianymi koronkami rzeźbionymi, klasyczna lukarna z naczółkiem) z nowoczesnością (masywny horyzontalny portal z kamienia wapiennego, poziome duże okna, lekko dekonstruktywistyczny rysunek elewacji). 

Wg mnie jedno z najbardziej trafionych ujęć do projektu tej rezydencji: fajnie przenikające się dachy w dobrych proporcjach w stosunku do elewacji. Mocna dominanta kompozycyjna w postaci przeszklonej ściany salonu i jej kontrapunkt w postaci zadaszenia tarasu w formie rozłożystego dość płaskiego dachu z naczółkiem nawiązującym do stylu zakopiańskiego. Całość osadzona na ściankach oporowych z jasnego wapienia, ale też poderwana w stosunku do przyległej skarpy. Przez co w miarę lekka i ulotna. A skarpa z rodzimą roślinnością w formie naturalnej łąki.

Jeszcze jedna próba materiałowa i kolorystyczna - w tym wydaniu chyba jednak zbyt śródziemnomorska, choć nie można zapomnieć, że ma powstać w miejscu, w którym mamy w Polsce najwięcej dni słonecznych i rozwijający się region winiarski. Więc być może taka styslityka nie byłaby tu aż tak obca.

Wizualizacja przedstawiająca całościowy pomysł na zagospodarowanie skarpy. Po prawej platforma widokowa nawiązująca trochę do studni na rynku w Kazimierzu Dolnym. Po lewej rezydencja - z tej perspektywy niższe parterowe fragmentu powodują że główny wyższy rdzeń wtapia się bardziej neutralnie w krajobraz. Strefa od platformy do rezydencji połączona wapiennymi ścianami kamiennymi oporowymi na różnych poziomach, po drodze oranżeria.

Wizualizacja zagospodarowania terenu przy projektowanej klasycznej rezydencji na działce z dużym spadkiem. Ogórd ma pozostać w formie naturalnej łąki zgodnie z obecnie panującym trendem w tym zakresie w całej Europie. Będzie to rodzima roślinność. Po lewej rezydencja - w tej wersji trochę śródziemnomorski klimat - czerwony ceramiczny dach, biały tynki, bielone drewno i do tego kremowy kamień wapienny.

Widok od strony sąsiada - przenikające się tradycyjne dachy, dwuspadowe, kopertowe z naczółkami. Do tego masywna kamienna ściana osłania taras. Po lewej wiata garażowa - również osłonięta ścianą z wapienia. 

Front projektowanej rezydencji koło Kazimierza Dolnego nad Wisłą. Po lewej ściana szczytowa wykończona białym szlachetnym tynkiem. Pod dachem rzeźbiona, ażurowa koronka drewniana. Dla kontrastu z tradycyjnymi stylizowanymi elementami - prosty masywny, horyzontalny portal w nim wejście i okno kuchenne. Po lewej wiata garażowa - w rustykalnej formie, osłonięta ścianami oporowymi  z kamienia ciosanego.

Jeszcze jedna propozycja frontu rezydencji - w tej wersji kolorystyka i materiały, które często można spotkać w tym regionie: czerwona dachówka, ciosany kamień wapienny, naturalne brązowe drewno. Do tego jeszcze trochę płyt z piaskowca, szare obróbki blacharskie. Całość tradycyjna, ale też dość unikalna .

Ostatnie  ujęcie do wstępnej koncepcji (ale już pracujemy nad wersją uwzględniającą zmiany wprowadzane po omówieniu projektu z Inwestorem). Na pierwszym planie masywna bryła pokryta dwuspadowym dachem ustawionym kalenicą prostopadle do drogi. W tej bryle na parterze sypialnia master wraz z łazienką i garderobą. Na poddaszu pokój gościnny z łazienką. Przed budynkiem płytka niecka z wodą. w tle wiata garażowa w rustykalnej stylistyce pokryta dwuspadowym dachem wykończonym łupkiem kamiennym.

Jest to projekt indywidualny, nie powielamy go i nie udostępniamy rzutów. Możemy zaprojektować podobny dopasowany do oczekiwań i potrzeb. W tym celu kontakt: poczta@olczak.info 

Powyższe  wizualizacje i projekt  chronione są prawami autorskimi i nie mogą być kopiowane i powielane bez zgody autora

 







Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie
 
Informacja o zasadach przetwarzania danych osobowych (kliknij aby zapoznać się z treścią informacji)

 
tel.:
502 182 114 / tel.: 692 435 031 / poczta@olczak.info