Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie
 
Informacja o zasadach przetwarzania danych osobowych (kliknij aby zapoznać się z treścią informacji)
architekt Maciej Olczak | dom z bala w górach
 tel.  502-182-114  |  692-435-031  | poczta@olczak.info
zobacz nasze      
najnowsze            projekty na  >>>
 


 

















odwiedź nasz profil na Instagramie żeby zobaczyć nad czym aktualnie pracujemy i jak to robimy, kliknij poniżej >>>





Projekt tradycyjnego ekologicznego domu drewnianego na Dolnym Śląsku

Projektujemy dom drewniany z bala litego u podnóża Ślęży (najwyższego szczytu Przedgórza Sudeckiego) na Dolnym Śląsku. Werandy, ganki, altany, wiaty - dużo przestrzeni do przebywania na dworze lub na polu, podczas każdej pogody. Tradycyjna architektura przełamana dużymi przeszkleniami. Unikalna stylistyka i klimat z nawiązaniem do domów loghouse, z lekką nutą architektury świdermajer. A do tego drewno - czyli ekologia, mniej chemii, kontakt z naturalnymi materiałami tam gdzie to możliwe - bez opakowania w przemysłowo wytworzone tworzywa, okleiny, okładziny. Bez przemielenia drewna na wióry po to aby dodać do nich jak najwięcej kleju.  Oczywiście ze względu na budżet nie wszystko można i nie wszystko jest sens budować tradycyjnie bez użycia współczesnych technologii. Jak zawsze warto znaleźć złoty środek i tam gdzie to możliwe użyć naturalnych, ekologicznych materiałów jak najmniej przetworzonych. Tam gdzie natomiast współczesne technologie pozwalają nam zaoszczędzić mnóstwa pracy, energii korzystać ze zdobyczy współczesnego budownictwa.

Jest to projekt indywidualny (za wyjątkiem budynku głównego) nie powielamy go i nie udostępniamy rzutów. Możemy zaprojektować podobny dopasowany do oczekiwań i potrzeb. W tym celu kontakt: poczta@olczak.info 

Poniższe wizualizacje i projekt  chronione są prawami autorskimi i nie mogą być kopiowane i powielane bez zgody autora

Widok długiej elewacji domu dla którego opracowujemy projekt indywidualny dopasowany do potrzeb inwestorów i uwarunkowań działki. Po lewej wiata garażowa z niewielkim drewnianym pomieszczeniem gospodarczym,. Zadaszenie wiaty łączy się z domem i płynnie zamienia się w dach osłaniający taras. Z stej strony domu będzie to bardziej przestrzeń techniczna, składzik na drewno pod dachem, wyjścia z sypialni, gabinetu. Po prawej zadaszenie kończy się formą altanki przylegającej do jadalni z miejscem na stół na zewnątrz.

Widok elewacji szczytowej od strony ogrodu. Tutaj pod nieco obniżonym dachem dwuspadowym zlokalizowano wysoki salon otwarty pod dach z widoczną więźbą dachową. W tym celu izolacja termiczna zostanie wykonana na krokwiach z płyt z pianki PUR. Przed salonem pod dachem znalazła się zadaszona przestrzeń rekreacyjna oddzielona od salonu wielkim oknem, a właściwie przeszkloną ścianą.


Wizualizacja projektowanego domu w stylu loghouse - na pierwszym planie wiata stanowiąca część domu. Elewacje z bala litego w wielu miejscach osłonięte szerokimi okapami. Dachy pokryte panelami z blachy stalowej lub blachą układaną tradycyjnie na rąbek stojący.

Widok do projektu domu z bala drewnianego litego ocieplanego od wewnątrz tak aby pozostawić drewnianą elewację widoczną z zewnątrz. Fasada z bala osłonięta mocno wysuniętymi okapami, werandami, altanami - dzięki temu wokół domu będzie dużo przestrzeni do wypoczynku na dworze (czy też na polu) przy każdej porze roku, a do tego drewno odsłonięte od deszczu, śniegu i słońca nie będzie narażone na warunki atmosferyczne i nie będzie wymagało tak częstej konserwacji.

jedne z wielu widoków jaki przygotowany został do wstępnej koncepcji projektu indywidualnego drewnianego domu usytuowanego na leśnej działce w górach. Główna bryła budynku z nieco wyższym poddaszem góruje nad pozostałą częścią domu z obniżonym dachem bez ścianki kolankowej. W tej niższej części znalazł się salon z przylegającym zadaszonym tarasem ulokowanym w przytulnym narożniku oraz po drugiej stronie wiata. Zadaszenia w formie werand umożliwiają przejście pod dachem wzdłuż całego budynku.

Wizualizacja projektowanego drewnianego domu z bala "szytego na miarę" od strony ogrodu. W narożniku bryły wyciętym z jego kubatury znalazł się osłonięty zadaszony, kameralny , przytulny taras. Prowadzą na niego wyjścia z jadalni i salonu. Takie wcięcie w bryle pozwoliło też fajnie odseparować jadalnię od salonu we wnętrzu domu. Nie będą to osobne pomieszczenia, ale ich układ na rzucie litery"L" pozwala uniknąć klimatu jednego wielkiego openspace strefy dziennej. Nad salonem odkryty dach - w tym wypadku lekko zamaskowana zostanie niesymetryczna forma dachu we wnętrzu salonu sufitem podwieszanym.

Widok projektowanego domu ekologicznego drewnianego od frontu - w tej wersji wejście do domu odbywa się w bocznej elewacji. Dlatego od szczytu strefa wejścia zasygnalizowana jest gankiem, z którego pod dachem można przedostać się wzdłuż ściany do wejścia. Po prawej wiata garażowa przylegająca do domu z dodatkowym pomieszczeniem gospodarczym.

Widok projektowanego ekologicznego, naturalnego domu drewnianego . Wybór tej technologii pozwala na zwiększenie kontaktu z  drewnem - tam gdzie się da potraktowanym jak najmniejszą ilością chemicznych specyfików. Po lewej zadaszona obszerna rozłożysta weranda przy salonie. Po prawej niewielki przytulny ganek - weranda z miejscem na wypicie espresso.


Projektowany budynek z bala litego naturalnego - malowniczo przeplatające się dachy przełamują monotonię długiej elewacji wynikającej z kształtu działki i potrzeb Inwestorów. Wyższa część domy pokryta łupkiem kamiennym grafitowym, niższe dachy wykończone blachą na rąbek stojący. Skromna tradycyjna lukarna doświetlająca sypialnię na poddaszu. Przytulna weranda w formie długiego zadaszenia prowadzącego wzdłuż drewnianej elewacji do wejścia do domu osłonięta kamiennym murem.

W tym projekcie udało się zamienić w atut częstą wadę domów, w których wejście do budynku znajduje się w elewacji bocznej. A mianowicie od frontu usytuowaliśmy początek zadaszenia prowadzącego do drzwi wejściowych - z tej strony ma formę tradycyjnego ganku, dalej wzdłuż bocznej elewacji przemieszczamy się pod zadaszeniem i mamy tutaj miejsce na odstawienie roweru, parasola lub kaloszy. Dodatkowo tą zadaszną przestrzeń w formie werandy, ganku, altany osłania ścianka oporowa murowana z masywnych kamieni polnych zwieńczona donicami na zieleń.

Dom ekologiczny projektowany z litego drewna (najchętniej księżycowego - wymagałoby zastosowania mniejszej ilości chemicznych specyfików do jego konserwacji) od strony dziedzińca frontowego wybrukowanego naturalnymi kamieniami polnymi. Przed domem znajduje się niższa i węższa wiata garażowa z pomieszczeniem gospodarczym. Po prawej główna bryła budynku mieszkalnego. W jej narożniku malowniczy ganek ze stylowymi mieczami drewnianymi oplatającymi drewniane słupki.


Widok projektowanego domu zatopionego na leśnej działce. Malowniczo przesunięte lukalrny w dachu usytuowane na różnych wysokościach dodają dodatkowego smaczku i przytulnego klimatu. Stanowią kontrast dla prostych form dwuspadowych dachów i ich długich płaszczyzn. Udało się stworzyć unikalną bryłę domu. W jej skład wchodzi wyższa część główna przecięta drugą niższą bryłą. Ich przenikanie pozwala zgubić znaczną wysokość ściany kolankowej.


Wizualizacja domu ekologicznego z bala drewnianego,  dla którego projektujemy niepowtarzany, unikalny projekt. Zawarliśmy w nim wszystkie marzenia Inwestorów: dużą ilość zadaszonych przestrzeni wokół domu. Tradycyjne formy, klasyczne rozwiązania drewnianych detali. Lukarny, ganki, werandy, dachy na różnych poziomach powodują że bardzo długi budynek wcale nie jest monotonny.

Elewacja szczytowa domu z litego drewna. Od strony ogrodu duże nowoczesne przeszklenie w formie okna fix o maksymalnej możliwej do realizacji powierzchni szklenie dostępnego w standardowej stolarce bez podziałów. Autorskie detale drewniane - trochę klasyczne i rustykalne, ale jednak też z nutką nowoczesności w postaci prostoty elementów.

Widok elewacji bocznej w jednej z wersji przygotowanej do wybroru podczas opracowywania wstępnej koncepcji domu z bala drewnianego, naturalnego, ekologicznego. W centum wyższa bryła z niesymetrycznie ustawioną lukarną. Jej lokalizacja znajduje odzwierciedlenie w kompozycji elewacji parteru - duże okno pod lukarną i rytmicznie rozłożone smukłe okna w pozostałej cześci elewacji drewnianej. Pod okapem widoczne krokwie nieobudowane, czyli podbitka pod deskowaniem dachu.

Ostatni widok do koncepcji projektu indywidlanego szytego na miarę domu z drewna (litego bala). Po prawej wiata garażowa - w tej wersji przylega bezpośrednio do elewacji domu w taki sposób, że zadaszenie ganku łączy się z wiatą  i umożliwia przejście suchą stopą spod wiaty do domu. Dom posadowiony na mazywnej kamiennej podmurówce z kamieni polnych zwieńczonych opaską z czerownej cegły klinkierowej murowanej na sztorc.


Powyższe  wizualizacje i projekt  chronione są prawami autorskimi i nie mogą być kopiowane i powielane bez zgody autora

Jest to projekt indywidualny (za wyjątkiem budynku głównego) nie powielamy go i nie udostępniamy rzutów. Możemy zaprojektować podobny dopasowany do oczekiwań i potrzeb. W tym celu kontakt: poczta@olczak.info 




 

 







Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie
 
Informacja o zasadach przetwarzania danych osobowych (kliknij aby zapoznać się z treścią informacji)

 
tel.:
502 182 114 / tel.: 692 435 031 / poczta@olczak.info

statystyka     

Copyright © 2009  www.olczak.info